Ge Gaat Dat Vinden: Nationale Feestdag -pt1

In de voorbije weken heb ik met een paar vrienden van quizploeg Hive Mind een online speurzoektocht geschreven. Die had als thema de Belgische Nationale Feestdag, en ging vorig weekend op 21 juli van start. Vandaag posten we hier een samenvatting van enkele van de eerste puzzels en geven we een blikje achter de schermen. Deze post bevat vanzelfsprekend vergaande spoilers voor Ge Gaat Dat Vinden: Nationale Feestdag Editie.

ge_gaat_dat_vinden_1

De puzzels zelf vind je hier. Je kan alle puzzels nog steeds spelen, maar wie geen spoilers wil, leest best niet verder.

 

Onze inspiratie voor deze reeks puzzels komt voornamelijk van ene “pacek” op de forums van LearnedLeague.com, een online trivia competitie. Zij organiseert zo ongeveer elk half jaar een redelijk uitgebreide online puzzel, waarvoor we steeds samenwerken met een paar mensen van Hive Mind. Deze keer was het thema van haar puzzel “Americana”, en haalde Team Belgium, wij dus, de snelste tijd. We waren geïnspireerd om het ook eens zelf te proberen en vroegen ons af of het ook zou werken voor Vlaamse quizzers. Vandaar!

 

Puzzel nul: de gesloten deur

gesloten deur

Deze was bedoeld als opwarmertje, en om aan te leren dat een van de belangrijkste mechanismen in de puzzel was dat je de url van de webpagina kon veranderen. Om de gesloten deur te openen, moest je in de url letterlijk de “/gesloten_deur” veranderen naar een “/open_deur”.

 

Drie sloten

sloten

Deze pagina fungeerde als een soort van hub vanwaar je drie verschillende puzzels kon openen. De deur ging open als je alledrie de puzzels had opgelost. We wilden bij het ontwerp van de puzzel niet dat iemand zou vastlopen, bijvoorbeeld, op de tweede puzzel, en dat die speler afgeschermd zou zijn van 80% van al ons werk. Als je vastloopt op een van de puzzels, heb je er nu nog steeds twee andere om je tanden op stuk te bijten. 🙂

 

Panini-stickers

panini
Achteraf gezien was dit de moeilijkste puzzel in de reeks. Je zag een voetbalveld met 11 Rode Duivels, in een onlogische volgorde. (Thibaut Courtois staat op het middenveld, etc) Je hoort je dan als puzzelaar af te vragen, waarom staan ze in die volgorde? Je hoorde de Duivels van boven naar onder, van links naar rechts naast elkaar te zetten, en dan niet naar de eerste letter van hun naam te kijken, maar wel naar hun rugnummers. Als je die rugnummers indexeerde met het alfabet, kreeg je de oplossing.

1 – A Thibaut Courtois
2 – B Toby Alderweireld
3 – C Thomas Vermaelen
4 – D Vincent Kompany
5 – E Jan Vertonghen
6 – F Axel Witsel
7 – G Kevin De Bruyne
8 – H Marouane Fellaini
9 – I Romelu Lukaku
10 – J Eden Hazard
11 – K Yannick Carrasco
12 – L Simon Mignolet
13 – M Koen Casteels
14 – N Dries Mertens
15 – O Thomas Meunier
16 – P Thorgan Hazard
17 – Q Youri Tielemans
18 – R Adnan Januzaj
19 – S Mousa Dembélé
20 – T Dedryck Boyata
21 – U Michy Batshuayi
22 – V Nacer Chadli
23 – W Leander Dendoncker

De oplossing bracht je naar een afbeelding van Balthazar Boma die een vraag stelde: hoe heet de Nederlandse remake van FC De Kampioenen? Het antwoord op die vraag was het paswoord om het eerste slot te openen.

Wat we beter konden doen: de url bevatte de woorden “Panini-stickers”. Panini had echter niks te maken met de oplossing. We hadden al geprobeerd om zo zuinig mogelijk te zijn met tekst in een spel waarin alles een tip kan zijn, maar dit kon toch eleganter. Nu ja, les geleerd voor een eventuele volgende keer.

 


 

De rest van de puzzels laten we nog een tijdje zo. Probeer ze eens. Alles kan een tip zijn, maar vertrouw ons dat er enige logica in zit. Later zullen we die puzzels ook wel eens uitleggen, maar wie tot nu al vast zat aan de gesloten deur, kan op zijn minst al verder. 😉

Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s