Inuksuk

Op de 2de FEGO quiz in Nijlen op 10 juni vroeg men naar de naam van dit Canadese logo van de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010. Het is een stapel stenen die de Inuit in het Canadese poolgebied gebruikten als een soort van richtingaanwijzer.

640px-2009-0605-Ilanaaq-2010Oly-Whistler.jpg

De Inuksuk was ons onbekend, jammer genoeg. Vandaag nog vijf vragen over Inuit, die ze zeker nog gaan vragen. Ge gaat dat zien!

1. Op de vlag van het meest noordelijke Canadese territorium staat ook een Inuksuk. Het is het jongste territorium: het werd officieel afgesplitst van de Northwest Territories op in 1999. Welk territorium heeft deze vlag?

640px-Flag_of_Nunavut.svg.png

 

 

 

klik

Nunavut

 

 

 


2. In 1922 verscheen een stomme film van Robert J. Flaherty. De film volgt de levens van enkele eskimo’s die door het noorden van Quebec reizen. De kijker ziet hen een iglo bouwen, op een walrus jagen, etc.  Het was een echte documentaire, in een tijd toen dat concept zelfs nog niet echt bestond. Wat was de titel?

nanook.jpg

 

 

 

klik

Nanook of the North

 

 

 


3. Welke dwergplaneet werd in 2003 ontdekt door een team van het California Institute of Technology en heeft een diameter van ongeveer 1180 tot 1800 kilometer? Ze heeft de grootste baan rond de zon van alle Transneptunische objecten die we momenteel kennen. De dwergplaneet is vernoemd naar de Inuitgodin van de zee en de dieren.

Sedna_PRC2004-14d.jpg

Ah ja, door deze foto weet ik het ineens

 

 

 

klik

Sedna

 

 

 


4. In een verhaal over deze enorme wolf wil een jongentje groot en sterk worden. De wolf verschijnt en begint met hem te vechten. De wolf wint en enkele botten vallen uit het lichaam van de jongen. Het beest vertelt hem dat die botten zorgden dat hij niet sterk kon worden. Na een paar dagen te worstelen, is de jongen sterk genoeg om drie grote beren te verslaan, en verdient hij het respect van het hele dorp. Hoe heet deze wolf uit de Inuitmythologie?

a_for_amarok_by_takeru_san-d5ls01i.jpg

 

 

 

klik

Amarok

 

 

 


 

5. Het Inuktut, de taal van de Inuit, is een taal waarin de inhoud van een gehele zin wordt weergegeven in de vorm van één lang complex woord. Het woord tuntussuqatarniksaitengqiggtuq  betekent bijvoorbeeld “Hij had nog niet opnieuw gezegd dat hij op rendieren zou gaan jagen.” Wat is de term die gebruikt wordt om dat soort taal aan te duiden?

 

 

 

klik

Polysynthetisch

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s