Alfabetronde Sciencefiction 2

*** Deze ronde is geschreven door Chriz van quizploeg Nescio ***

Chriz werd door de vorige scifironde geïnspireerd om zelf een eigen, uitermate stevige versie te schrijven. Vandaag 27 korte vragen, die zeker nog gaan terugkeren.

mantwobrains

Steve Martin vindt de ultieme manier om vals te spelen op individuele quizzen.

Ik haalde zelf een eerder magere score van 9/27, maar ik ben dan ook geen nerd! Ha, nee hoor!

A. Welke bijnamen geven Louise en Ian aan de heptapods waarmee ze contact proberen te leggen in de film Arrival (2016)?

H Arrival - Heptapods

B. Hoe noemen de bewoners van Mars hun eigen planeet in de avonturen van John Carter?

C. Hoe heet de spin-off van Doctor Who over de studenten van Coal Hill Academy? De eerste aflevering werd uitgezonden in oktober 2016.

D. Ze is oorspronkelijk een prinses van het Amazoneneiland Themyscira, dochter van Hippolyta. Wat is de voornaam van Wonder Woman?

E. Film uit 1985 van Wolfgang Petersen, gebaseerd op een kortverhaal van Barry Longyear. Dennis Quaid en Louis Gossett Jr spelen een mens en een Drac die gestrand zijn op een ongastvrije planeet en moeten samenwerken om te overleven.

E Dennis Quaid + Louis Gossett Jr

F. Welke film uit 1956 is de eerste waarin een intelligente robot een volwaardige hoofdrol speelt? Het gaat hier met name om de iconische Robby the Robot.

R Robbie the Robot

G. Wat is de voornaam van de vrouwelijke hoofdpersoon in Torchwood? Ze wordt vertolkt door de Welshe actrice Eve Myles.

G Eve Myles in Torchwood

H. Welke planeet staat centraal in de vier boeken van Dan Simmons (1989-1997), samen de … Cantos genoemd? De naam is ook de titel van de eerste roman in de serie en verwijst naar een gedicht van John Keats.

I. Negende Star Trek-film uit 1998, waarin de bemanning van USS Enterprise de bewoners van de regenererende planeet Ba’ku bijstaan tegen de invasieplannen van de Son’a.

J. Wie won in 2016 de Hugo Award voor Beste Roman met The Fifth Season, het eerste deel uit haar Broken Earth-serie?

K. Hoe heet in de film La Cité des Enfants Perdus (1995) het wezen dat kinderen ontvoert om met een machine hun dromen te stelen?

K Daniel Emilfork in La Cité des Enfants Perdus

L. Welk wapen wordt gebruikt bij onder andere deze gevechtstechnieken? Shii-cho, makashi, soresu, ataru, shien, niman, vaapad.

M. Welke filmpionier regisseerde in 1902 Voyage dans la Lune en in 1904 Voyage à travers l’Impossible?

N. Hoe luidt de voornaam van Uhura uit Star Trek? Deze werd pas bekend in de film uit 2009. Het woord betekent ‘ster’ in het Swahili.

O. In welk game maken we kennis met o.a. Tracer (Lena Oxton), Reaper (Jack Reyes), Soldier 76 (Jack Morrison), Jesse McCree en Genji Shimada?

P. Welke extra dag kun je kopen tussen zondag en maandag in de roman van Paul Van Herck: Sam, of de …? In het Frans heet hij crésudie, in het Duits Framstag.

Q. Wat is the eerste roman in de Baroque Cycle van Neal Stephenson, uitgebracht in 2003? Het is historische sciencefiction waarin personages als Isaac Newton en Gottfried Leibnitz belangrijke rollen spelen.

R. Hoe heet de cynische tovenaar die in verschillende verhalen van de Discworldserie een hoofdrol speelt? Hij is er al bij vanaf het eerste deel en wordt door zijn collega’s ‘het magische equivalent van het getal nul’ genoemd.

rincewind

S. In het overbevolkte New York van 2022 zijn vlees, groenten en fruit schaars en quasi onbetaalbaar. Daarom eten de meeste mensen alleen een soort synthetische vierkante wafeltjes die in een grote fabriek gemaakt worden. Er zijn rode en gele, maar de groene zijn het voedzaamst. Hoe wordt dit voedsel genoemd?

T. Waarvoor staat het acroniem TANSTAAFL uit de roman The Moon is a Harsh Mistress van Robert Heinlein? Het is een vooral door libertariërs vaak gebruikt gezegde en econoom Milton Friedman schreef in 1975 een boek met deze titel.

U. Hoe heet het mysterieuze bedrijf dat het T-virus ontwikkeld heeft in de Resident Evil-games en -films?

V. Wat is de volledige titel van de film met Dane DeHaan en Cara Delevingne die eind juli 2017 in de zalen komt? Hij is gebaseerd op de stripverhalen van Pierre Christin en Jean-Claude Mézières.

W. Welk personage in Futurama is een stagiaire bij Planet Express met zeer welgestelde ouders van Chinese afkomst?

X. Britse SF-horrorfilm geregisseerd door Harry Bromley Davenport over agressieve aliens die hun eieren op aarde uitbroeden.

X Britse film uit 1982

Y. Hij is een van de machtigste kosmische goden uit de Cthulhu Mythos, staat buiten het universum, ziet en weet alles. Hij is ‘de sleutel en de poort’, ‘de opener van de weg’.

Z. Hoe heet de boordcomputer van de Liberator in Blake’s 7?

Æ. Een 27ste letter moet kunnen in SF. Amerikaans-Koreaanse animeserie die van 1991 tot 1995 op MTV liep over een geheimagente die in de politiestaat Bregna infiltreert. In de film uit 2005 met Charlize Theron bleef nog weinig van de oorspronkelijke plot over.

 

klik

Abbot & Costello
Barsoom
Class
Diana
Enemy Mine
Forbidden Planet
Gwen (Cooper)
Hyperion
Insurrection
Nora K Jemisin
Krank
lichtzwaard (light saber)
Georges Méliès
Nyota
Overwatch
Pluterdag
Quicksilver
Rincewind (Nederlands: Rinzwind)
soylent
There ain’t no such thing as a free lunch
Umbrella Corporation
Valerian and the City of a Thousand Planets
Amy Wong
Xtro
Yog-Sothoth
Zen
Æon Flux

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s