Jacques Cartier

Op het World Quizzing Championship van dit weekend werd gevraagd naar de Franse ontdekkingsreiziger die in 1534 de St.-Lawrencerivier opvoer. Hij voer naar huis met de twee zonen van een Iriquois opperhoofd en leerde hen Frans.

cartier.png

Ik kon niet op de naam van Jacques Cartier komen, hoewel ik zijn naam de avond ervoor nog had gelezen in mijn herhaalde nota’s. Vandaag nog vijf ontdekkingsreizigers die je zeker moet kennen, want volgend jaar gaan ze die nog vragen op het WK.

1. Welke viking ontdekte Groenland op het einde van de 10de eeuw en stichtte er de eerste nederzettingen? Bonuspunt: Hoe heette zijn zoon, die op zijn beurt Vinland ontdekte?

ericthered

 

 

klik

Erik de Rode en zijn zoon Leif Eriksson

 

 


2. Welke Portugese zeevaarder was de eerste die rond Kaap de Goede Hoop voer, in 1488? Later overzag hij de bouw van twee schepen van de expeditie van Vasco Da Gama, die als eerste India zou bereiken.

dias

 

 

klik

Bartolomeu Dias

 

 


3. Welke Portugese conquistador in dienst van Spanje verkende de westkust van Noord-Amerika en was de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Californië? Hij was een van de stichters van de stad Oaxaca in Mexico.

juancabrillo

 

 

klik

Juan Rodriguez Cabrillo

 

 


4. Wie was de rechterhand van Robert Peary op zeven van zijn reizen? Hij was zijn assistent en navigator en leerde de taal van de Inuit om met hen handel te kunnen voeren. In 1909 ging hij samen met Peary op de expeditie die de eerste was die de geografische Noordpool bereikte (hoewel dit enigszins ter discussie staat). Zijn memoires verschenen in 1912 onder te titel A Negro Explorer at the North Pole.

matthewhenson

 

 

klik

Matthew Henson

 

 


5. In 1856 werd aan Richard Francis Burton gevraagd om een reis te maken naar Oost-Afrika om de bron van de Nijl te vinden. Wie was zijn metgezel, waarmee hij samen het Tanganyikameer ontdekte? Ze hoorden van een tweede meer in de buurt, maar Burton werd te ziek om de reis voort te zetten. De man die we zoeken ging alleen verder en ontdekte het Victoriameer, dat hij identificeerde als de bron van de Nijl.

johnspeke

 

 

klik

John Hanning Speke

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s