De Postume Executie van Paus Formosus

Tijdens een etentje met de quizploeg vermeldde een van ons een weetje over een paus uit de 8ste eeuw, die een jaar na zijn overlijden werd opgegraven en ter dood werd veroordeeld. Paus Stefanus VI liet het lichaam van zijn voorganger in pauselijke gewaden op een troon neerzetten en veroordeelde het wegens meineed.

formosus.jpg

Het ging over Paus Formosus, van wie na de zogenoemde Kadaversynode, drie vingers van de rechterhand werden afgehakt. Hij werd daarna opnieuw begraven, waarna het weer werd opgegraven en in de Tiber gegooid. Dat zal hem leren!

Vandaag nog vijf mensen die na hun dood geëxecuteerd werden.

1. Welke Engelse kerkhervormer uit de 14de eeuw stelde dat mensen zonder tussenkomst van priesters hun geloof mochten beleven, met de Bijbel als richtlijn? Hij zei dus dat er geen priesters nodig waren. Hij vond dat de kerk geen aards bezit mocht hebben, was tegen de aflaathandel, en wees de transdubstantiatie af (de stelling dat brood en wijn letterlijk in het lichaam en bloed van Christus veranderen). Hij overleed in 1384. Op het Consilie van Konstanz in 1415 werd hij retroactief geëxcommuniceerd en werden zijn geschriften verbannen. In 1428 werden zijn resten opgegraven en verbrand.

whycliffe.png

 

klik

John Wycliffe

 


2. Deze raadspensionaris van Utrecht was een bondgenoot van Van Oldenbarnevelt. Hij was dus niet bepaald populair bij Prins Maurits. Hij werd in 1618 gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Omdat hij bang was dat zijn goederen verbeurd verklaard zouden worden na een veroordeling, pleegde hij zelfmoord in zijn cel. Een half jaar later werd hij ter dood veroordeeld en werd zijn lichaam, met kist en al, aan een galg gehangen. Wat was zijn naam?

vanleedeberch.png

 

klik

Gilles van Ledenberg

 


3. Deze Angelsaksische, dertiende koning van Engeland was koning tussen 1035 en 1040 en de onwettige zoon van koning Cnut the Great. Hij riep zichzelf uit als opvolger van zijn vader en stierf in 1040. Zijn halfbroer Harthacnut, de rechtmatige opvolger van Cnut, keerder terug naar Engeland en nam het koninkrijk over. Hij liet zijn halfbroer opgraven, en gooide zijn lichaam in een riool. Welke koning werd zo postuum geëxecuteerd?

harold

 

klik

Harold I Harefoot (Harold Hazenvoet)

 


4. Welke dictator van Engeland (enfin, Lord Protector of the Commonwealth of England, Scotland and Ireland) overleed in 1658 en werd in 1661, toen de monarchie hersteld was, opgegraven en opgehangen aan kettingen? Zijn lichaam werd onthoofd en in een put gegooid.

cromwell

 

klik

Oliver Cromwell

 


5. In de slag bij Waterloo leidde deze Pruisische generaal zijn leger tegen Napoleon, samen met dat van de hertog van Wellington. Hij droeg de bijnaam Marschall Vorwärts en is bekend om zijn kreet tegen zijn soldaten: “Hunde, wollt ihr immer leben?!”. Hij overleed in 1819. In 1945 werden zijn resten door Soviettroepen uit zijn mausoleum gehaald en werd met zijn schedel een potje voetbal gespeeld. Wie?

blucher.jpg

 

klik

Gebhard von Blücher

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s