Lake Mead

Op de Quiz-in-Duffel competitiequiz van 11 april 2017, opgesteld door Lierse Entente, werd gevraagd naar het grootste kunstmatige meer (of reservoir) van de Verenigde Staten, gevormd door de Hooverdam. Mijn ijzersterke tafelgenoten (waar ik vooral voor de gezelligheid bij zat) wisten het antwoord meteen, maar ondanks mijn interesse in aardrijkskunde, hoorde ik het in Las Vegas donderen.

image1

Lake Mead bleek het enige juiste antwoord. Vandaag nog vijf kunstmatige meren.

1. Beginnen doen we met het grootste kunstmatige meer qua volume. Het werd in 1959 gemaakt, en bevindt zich op de grens van Zambia met Zimbabwe. Het bevat maar liefst 185 km³ water. Het diepste punt is 97 meter. Hoe heet dit meer dat dezelfde naam draagt als de dam?

image2

 

 

klik

Karibameer (of –dam)

 

 


2. Vervolgens gaan we naar het grootste kunstmatige meer op basis van oppervlakte. Dit meer (uit 1965) dat volledig in Ghana ligt, bestrijkt maar liefst 8502 km². Qua volume haalt dit meer ook nog vlotjes de top 5. Het reservoir wordt gevormd door de Akosombodam. Hoe heet dit stuwmeer, vernoemd naar de 1500 km lange rivier die erdoorheen stroomt?

image3

 

 

klik

Voltameer

 

 


3. Dit is waarschijnlijk het bekendste kunstmatige meer uit deze reeks. Het meer is niet zo impressionant qua grootte, maar de dam die het deed ontstaan is dat wel. De constructie ervan vond plaats tussen 1994 en 2006. Het Chinese meer zelf bevindt zich op de grens van de Hubeiprovincie en de Chongqinggemeenschap, en vormt een deel van de Yangtzerivier. Over welk meer, met dezelfde naam als de dam, gaat het?

image4

 

 

klik

Drieklovenmeer (of -dam)

 

 


4. Voor de aanleg van dit meer moest een heel volk verhuizen, de Nubiërs. Het is daarom dat de Soedanezen dit reservoir liever het Nubiameer noemen. Het is 5250km² groot en bevat 132km³ water. Het ontstond door de bouw van de Aswan-Highdam in 1970. Wat is de naam van dit meer, dat vernoemd werd naar een Egyptische revolutieleider uit 1952?

image5

 

 

klik

Nassermeer

 

 


5. Als je Rusland niet bij Europa telt, is dit het grootste kunstmatige meer van Europa. Met zijn 48.5 miljard m³ en 817 km² is het alvast een pak kleiner dan de vorige reservoirs. Toch levert het hoogteverschil van de Eufraat op deze plaats best wel wat energie op. Wat is de huidige naam van het Karababameer?

image6

 

 

klik

Atatürkmeer

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s