Heike Kamerlingh Onnes

De 12de Fluitjesquiz in Grobbendonk werd opgesteld door Dries / X-Tremist. We konden ons dus verwachten aan klassieke geschiedenisvragen, Harry Potter, moeilijke sport, dwaze carnavalsliedjes, lastige wetenschappers, en Pokémon. Heerlijk!

Er werd gevraagd naar de Nederlander die in 1913 de Nobelprijs voor Natuurkunde won. In zijn laboratorium hing zijn lijfspreuk “Door meten tot weten”.

Het ging over Heike Kamerlingh Onnes, die onderzoek voerde “naar de eigenschappen van materie bij lage temperaturen, wat onder andere tot de productie van vloeibaar helium heeft geleid”.

Vandaag nog vijf Nederlandse nobelprijswinnaars die ze zeker nog gaan vragen.

1. Wie was in 1969 de eerste die de Nobelprijs voor Economie kreeg? De Nederlander was een van de grondleggers van de econometrie, een discipline die zich toelegt op het kwantificeren van de relaties tussen economische grootheden. Deze econoom deelt zijn naam met een andere Nederlander die in 1973 samen met Karl von Frisch en Konrad Lorenz de Nobelprijs voor Geneeskunde kreeg voor hun onderzoek naar het gedrag van sociale dieren.

 

klik

Jan Tinbergen (economie) en Nikolaas Tinbergen (geneeskunde)

 

 

 


2. Welke Nederlander won in 1902 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor onderzoek naar de invloed van magnetische velden op licht? Deze wetenschapper promoveerde aan de universiteit onder de begeleiding van Heike Kamerlingh Onnes, de man die gevraagd werd op de Fluitjesquiz. Bij de Nederlandse nobelprijswinnaars is het echt Onnes kent Onnes.

Q2

 

klik

Pieter Zeeman

 

 


 

3. Welke intermoleculaire kracht werd vernoemd naar de Nederlandse ontdekker ervan die in 1910 de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg? Het begrip omvat alle krachten die niet het gevolg zijn van covalente bindingen of van elektrostatische krachten tussen ionen. Op macroniveau worden deze krachten al eens cohesie of adhesie genoemd.

Q3

 

 

 

klik

Vanderwaalskrachten (naar Johannes Diderik van der Waals)

 

 

 


 

4. Wie kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor het mede-oprichten van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag? Hij was de voorzitter van de Vredesconferenties in 1899, die leidde tot het oprichten ervan. Het Hof heeft als doel arbitrage als conflictoplossing van internationale geschillen te faciliteren.

Q4

 

klik

Tobias Asser

 

 

 


 

5. De laatste won zijn Nobelprijs in 2016. Welke Nederlandse chemicus won samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines?

Q5.png

 

 

klik

Ben Feringa

 

 


 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s