De Pink-Floydgarnaal

Op 12 april 2017 verscheen op deredactie.be volgend artikel: “Belgische wetenschapper vernoemt garnaal met roze schaar naar Pink Floyd”. De Synalpheus pinkfloydi is een pistoolgarnaal en werd ontdekt voor de kust van Panama. De opvallende (en zeldzame) roze schaar verklaart mee de keuze voor zijn wetenschappelijke naam.

image1

Synalpheus Pinkfloydi

Vandaag nog zes beestjes die vernoemd werden naar bekende personen of groepen.

1. Marinebioloog Paul Sikkel ontdekte in 2012 deze vissenparasiet. De tactiek van dit beestje bestaat erin zich eerst in een koraal te verstoppen, om dan met een verrassingsaanval een vis te verschalken en die te parasiteren. Sikkel vernoemde het beestje naar zijn idool dat in 1981 gestorven was. Welke muzikant heeft de eer voort te leven als een parasiet?

image2

 

 

 

klik

Bob Marley (Gnathia marleyi)

 

 

 


 

2. Evolutionair bioloog Vazrick Nazari had moeite om zijn lach in te houden toen hij deze nieuwe mottensoort bestudeerde. Lang moest hij niet nadenken om dit beestje een naam te geven. Als u goed naar de foto kijkt, denkt u waarschijnlijk hetzelfde als Nazari. Naar wie werd deze mot in januari 2017 vernoemd?

image3

 

 

 

klik

Donald Trump (Neopalpa donaldtrumpi)

 

 

 


 

3. Dit fruitvliegje vliegt rond in de hooggelegen bossen van Costa Rica. Een zeer verwante soort werd Eristalis alleni gedoopt. Zowel die laatste als het vliegje op de foto werden zo genoemd omwille van “hun belangrijke bijdrage aan de wetenschap”. Wie vormde de inspiratie voor de naam van dit fruitvliegje?

image4

 

 

 

klik

Bill Gates (Eristalis gatesi). Het andere vliegje werd vernoemd naar zijn associate Paul Allen.

 

 

 


 

4. De echte galwespen vormen een familie uit de orde van de vliesvleugeligen, en werden onder andere gebruikt in de productie van looimiddelen en ijzerinkt. Eén van de beestjes kreeg een heel bijzondere naam, namelijk Preseucoela imallshookupis. Van welke muzikant waren de ontdekkers duidelijk fan?

image5

 

 

 

klik

Elvis Presley

 

 

 


 

5. Deze legionellabacterie is gram-negatief, en kan voornamelijk herkend worden door zijn flagel (het zweepstaartje waarmee hij zich voortbeweegt). De bacterie werd geïsoleerd in Stratford-upon-Avon. Dit was tevens de geboorteplaats van de persoon waarnaar de bacterie werd vernoemd. Hoe heet deze bacterie? Ofwel, wie was de bekendste inwoner van Stratford-upon-Avon?

Legionella Pneumophila bacteria

 

 

 

klik

William Shakespeare (Legionella shakespearei)

 

 

 


 

6. Het zou het zeer gemakkelijk zijn om een dier of plant naar je te laten vernoemen. Om dit te bewijzen contacteerde een Bekende Vlaming enkele Belgische biologen om te vragen of ze nog een naamloos diertje op overschot hadden. Het lukte, en voortaan draagt de wandelende tak op de foto dus de naam van een BV. Wie?

image7

 

 

 

klik

Lieven Scheire (Lobofemora scheirei)

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s