Amarula

Op de Quiz-in-Duffel competitiequiz van 11 april 2017, opgesteld door de Lierse Entente, werd in een linkronde gevraagd naar de likeur Amarula. Deze likeur op basis van de vruchten van de Afrikaans Marula-boom won ook ooit al eens een gouden medaille op een World Spirits Competition. Toch was dit niet genoeg om mij op de naam van de gezochte likeur te doen komen.

amarula

Vandaag 5 vragen over speciale, lokale, alcoholische dranken die ook internationaal enige faam genieten.

1. Deze drank is in Japan veel populairder dan het bekendere Saké. Het wordt doorgaans gemaakt van zoete aardappelen, maar kan ook geproduceerd worden met gerst of rijst. Er bestaan dan ook verschillende fabrikanten en uitvoeringen (zoals te zien is op de foto). Welk drankje?

image1

 

klik

Shochu

 


2. Van de volgende alcoholische drank zijn ze zot in Sri Lanka. Daar wordt het sap van de ongeopende bloemen van de kokosnootbomen verzameld. Doordat de bloemen ongeopend zijn gebleven, heeft het sap langer kunnen fermenteren. Wat is de naam van deze drank, die naar het schijnt zou smaken naar een mengeling tussen whisky en rum met een zoete kokosnootsmaak?

image2

 

klik

(Coconut) Arrack

 


3. Dat alcohol een effect heeft op de hersenen, staat buiten kijf. Soms gaat het echter nog een beetje verder. Het volgende drankje is immers zelfs licht narcotisch. Het wordt gemaakt door de wortels van peperplanten te vermalen, en dan dit poeder te mengen met water. Het lichtbruine goedje zorgt voor een beneveld en (te) ontspannen gevoel. Hoe heet dit drankje uit Fiji waarrond ook ceremonies georganiseerd worden?

image3

 

klik

Kava

 


4. Ook wijn kan verder verwerkt worden. Vermouth is het bekendste voorbeeld, maar ook de Peruvianen doen aan deze praktijk. In vijf welbepaalde wijnstreken van Peru mogen acht welbepaalde druifsoorten verder gedestilleerd worden naar likeur, en dat in drie welbepaalde kommen (glas, staal of koper). Het gelige drankje kan gebruikt worden voor de (bijna) gelijknamige cocktail op de foto. Hoe heet het?

image4

 

klik

Pisco. De cocktail is een Pisco Sour.

 


5. Voor de laatste vraag gaan we naar Cambodja. Dit drankje is afkomstig van Siem Reap, het stadje bij Angkor Wat. Enkel acht welbepaalde smakencombinaties mogen gemaakt worden van deze rijstlikeur (banaan met kaneel, kokosnoot met ananas, mango met groene chili, …). Meestal worden de dranken bewaard in handgeschilderde flessen. Welke naam zoek ik?

image5

 

klik

Sombai

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s