Cinque Terre

De jongens en meisjes van de 4de Volley Plan B Quiz in Herenthout vroegen op 31/03/2017 naar een stukje Ligurische kust in Noord-Italië. Het bestaat uit vijf dorpjes en is sinds 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grootste dorp is Monterosso al Mare. De andere zijn Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

cinqueterre

Manarola

Het ging over Cinque Terre. Vandaag nog vijf voorbeelden van Italiaans UNESCO Werelderfgoed.

1. Welke stad op Sicilië herbergt een groot aantal Dorische tempels en was vroeger een van de grootste steden van het Middellandse Zeegebied? De meeste overblijfselen dateren uit de 6de eeuw vC, toen de stad gesticht werd als Griekse kolonie. De Concordiatempel zou je, na het Parthenon, de indrukwekkendste bewaarde Dorische tempel uit de Griekse wereld kunnen noemen. In 1994 werd er het WK Wielrennen geörganiseerd. Ik geef het maar mee. Welke stad?

agrigento

 

klik

Agrigento

 


2. De volgende stad ligt vlakbij de Po. Het opvallendste gebouw hier is het Castello Estense, dat verfraaid werd door kunstenaars als Piero della Francesca, Jacopo Bellini en Andrea Mantegna. Ook de kathedraal van San Giorgio is impressionant. Welke stad ten noordoosten van Bologna, die op de UNESCO-lijst kwam in 1995?

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

klik

Ferrara

 


3. Dit stadje was een pleisterplaats aan de Via Francigena, de pelgrimsroute naar Rome. Ze werd overheerst door twee rivaliserende families en was eeuwenlang het tafereel van conflict tussen de twee clans. Als symbool van hun rijkdom bouwden de families 72 torenhuizen om elkaar de loef af te steken. Daarvan staan er nu nog 14 recht. Hoe heet dit stadje met een opvallende dertiende eeuwse skyline?

sangimignano

 

klik

San Gimignano

 


4. Waarvan vind je er 4000 à 5000 terug in Pantalica, op Sicilië? Pantalica werd in 2005 samen met de stad Syracuse ingeschreven als Werelderfgoed.

 

klik

pantalica.jpg

In de Rotsnecropolis van Pantalica vind je duizenden rotsgraven.

 


5. Deze eilandengroep behoort tot het Werelderfgoed Natuur. Ze liggen ten noorden van Sicilië en zijn vernoemd naar een figuur uit de Griekse en Romeinse mythologie, de god van de wind. Wat is de naam van deze eilandengroep, waar de personages uit het boek Voyage au centre de la terre terecht komen na hun reis naar het centrum van de Aarde?

eolische eilanden.jpg

 

klik

Eolische eilanden. De personages komen terecht op het eiland Stromboli.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s