Gabrielle de Villeneuve

Wie schreef het sprookje Beauty and the Beast, vroeg een van mijn ploegmaats onlangs in onze groeps-chat nadat hij de nieuwe film was gaan bekijken. Na wat opzoekingswerk blijkt dat Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve de eerste is die van het verhaal een versie publiceerde, maar dat het eigenlijk een volksverhaal is, dat dus mondeling werd overgeleverd en niet echt door iemand specifiek is uitgevonden.

Gabrielle-Suzanne-Barbot-de-Villeneuve1

Gabrielle de Villeneuve

Vandaag vijf vragen over sprookjes en jeugdverhalen die ze zeker nog gaan stellen.

1. Felix Salten schreef in 1906 de erotische schandaalroman Josefine Mutzenbacher – Die Lebensgeschichte einer Wienerischen Dirne, von ihr selbst erzählt. De roman verkocht meer dan drie miljoen exemplaren, maar werd anoniem gepubliceerd. De Oostenrijker is echter bekender bij ons door een veel bekender personage uit het boek: ?????. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde, gepubliceerd in 1923 en 19 jaar later verfilmd. Welk titelpersonage uit deze ecologische roman werd verzonnen door Felix Salten?

salten

Felix Salten

 

 

klik

Bambi

 

 


2. Over welk soort dier gaat het kinderboek dat in de originele taal heette: Vom kleinen ????, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat ? Het werd geschreven door Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch en werd gepubliceerd in 1989.

 

 

klik

mol.png

 

 


3. Jean de Brunhoff was een Franse schrijver en illustrator van wie het eerste boek verscheen in 1931. Zijn bekende reeks boeken, waarvan ook een tekenfilm werd gemaakt, ging over een jong dier wiens moeder gedood wordt door een jager. Het dier ontsnapt, verlaat de jungle, en bezoekt een grote stad die wat op Parijs lijkt. Later brengt hij de stedelijke beschaving terug naar zijn soortgenoten in de jungle en wordt hij aangeduid als nieuwe koning, trouwt hij en sticht een gezin. Welke boekenreeks werd geschreven door Jean de Brunhoff?

 

 

klik

babar

Babar

 

 


4. Dodie Smith is bekend van haar werk I Capture the Castle, maar ook door een ander werk van haar, een kinderboek uit 1955 dat meermaals verfilmd werd, onder andere door Disney. In 1967 verscheen een vervolg: The Starlight Barking. Wat is dat bekendste werk van Dodie Smith?

NPG x46529,Dodie Smith,by Pearl Freeman

Dodie Smith

 

 

klik

101 Dalmatians

 

 


5. Welke Britse illustrator werd bekend door de geweldige plaatjesboeken Incredible Cross-Sections (Dwars Doorgesneden)?

 

 

klik

Stephen Biesty

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s