Hector Berlioz

Op de Sound of C quiz van FC Annemie op 01/03/2017 werd gevraagd naar de componist van het werk Symphonie Fantastique, een van de belangrijkste orkestwerken van de 19de eeuw. De componist is de Fransman Hector Berlioz, die het in 1830 componeerde, gebaseerd op zijn relatie met de Ierse actrice Harriet Smithson.

hectorberlioz

Hector Berlioz

Vandaag een quiz over andere componisten en muziekstukken die je zeker moet kennen.


1. Deze Tsjechische componist schreef het werk Ma Vlast (ofwel “mijn vaderland”) als symfonisch gedicht in zes delen. Een van deze delen beschreef de rivier die door Praag stroomt. Hoe heet de componist? Hoe heet dat zesde deel van het muziekstuk?

 

klik

Bedrich Smetana – Die Moldau

 


2. Deze opera uit 1904 gaat over Cio-Cio-San. Ze is een geisha die gekoppeld wordt aan Pinkerton, een Amerikaanse militair die in Nagasaki is gestationeerd. Na een huwelijksceremonie en de huwelijksnacht, blijft ze alleen achter. Pinkterton heeft de benen genomen. Ze wacht jarenlang en wanneer Pinkerton terugkomt met zijn Amerikaanse vrouw, pleegt ze een rituele zelfmoord. De opera speelt in februari en maart 2017 in De Munt in Brussel. Welke opera? Van welke componist?

 

klik

Giacomo Puccini – Madame butterfly

 


3. Wie is de Amerikaanse componist van dit ballet uit 1945, waarvoor hij de Pullitzerprijs voor muziek kreeg? Hoe heet het ballet?

 

klik

Aaron Copland – Appalachian Spring

 


4. Wie is de Engelse componist van dit werk uit 1933? Hoe heet het? Het hele werk duurt 17 minuten. Dit zijn de eerste drie.

 

klik

Benjamin Britten – Simple Symphony

 


5. Hij is bekend omdat hij jazz en popmuziek mengde met klassieke muziekvormen. Dit is zijn bekendste werk. Wie is de componist? Hoe heet het werk?

 

klik

George Gershwin – Rhapsody in Blue

 


Allemaal muziekstukken die ze zeker nog gaan vragen. Ge gaat dat zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s