Taras Bulba

Op de KLJ Lier quiz op 11 maart 17 vroeg men naar de titel van een historische roman van de Russische auteur Nikolaj Gogol. Het boek beschrijft het leven van een oude kozak die zijn zoon Andriy doodschiet omdat hij hem had verraden voor een Pools meisje. Hij steekt verschillende dorpen in brand als wraak voor de moord op zijn andere zoon Ostap, voordat hij zelf levend verbrand wordt, na een reeks oorlogen met Polen. Het ging over de Oekraiense nationale held Taras Bulba.

tarasbulba.jpg

Yul Brynner als Taras Bulba in de gelijknamige film uit 1962

Vandaag nog vijf andere nationale helden die je zeker moet kennen, want ze gaan die nog vragen.


1. Marin Barleti schreef een biografie van welke Albanese nationale held, die deserteerde uit het leger van Murad II en ettelijke decennia lang vocht tegen het Ottomaanse rijk voor Albanese onafhankelijkheid?

skanderbeg4.jpg

 

 

klik

Skanderbeg

 

 


2. Welke Vlaamse lakenkoopman uit de gegoede burgerij in Gent werd vooral bekend als opstandelingenleider? Tijdens de Honderdjarige Oorlog had Frankrijk al haar bezette gebieden verboden nog met met Engeland handel te drijven. Onze man ging tegen deze bevelen in en hervatte de wolhandel met de Engelsen. Welke hooggeschoolde Gentse volksheld?

jacobvanartevelde.jpg

 

 

klik

Jacob Van Artevelde

 

 


 

3. Welke Tunesische straathandelaar stak zichzelf in brand op 17 december 2010? Hij protesteerde zo tegen de inbeslagname van zijn handelswaren en de vernedering die de lokale politie hem deed ondergaan. Zijn zelfdoding zorgde voor protesten en rellen doorheen heel Tunesië en de publieke woede werd alleen maar groter. Zijn zelfdoding was een catalysator voor de Tunesische Revolutie (de Jasmijnrevolutie) specifiek en de Arabische Lente in het algemeen. Wat is de naam van deze man, die in 2011 postuum de Sacharovprijs kreeg van de Europese Unie?

bouazizi

 

 

klik

Mohammed Bouazizi

 

 


4. Hoe heet de held uit de Kalevala, het Finse nationale epos? Hij wordt beschreven als een oude, wijze man met een dragende, magische stem. Hij speelde een belangrijke rol bij de schepping van de wereld.

vainamoinen

 

 

klik

Väinämoinen

 

 


5. Welke nationale verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog heeft een standbeeld op het Sint-Jansplein in Brussel en in haar geboortestad Doornik? Ze kreeg in Londen een opleiding tot spionne en speelde onder de schuilnaam Legrand informatie door aan de Engelsen over het spoorvervoer van Duitse militairen en wapens. In 1916 werd ze opgepakt en ter dood veroordeeld.

gabriellepetit.jpg

Je viens d’être condamnée à mort. Je serai fusillée demain. Vive le roi. Vive la Belgique.

 

 

klik

Gabrielle Petit

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s