De Slag op de Mookerheide

Op de KSA Lier quiz van 11 maart 2017 werd gevraagd naar de naam van een veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog in 1574 tussen de Spanjaarden en de troepen van Lodewijk en Hendrik van Nassau. De slag werd gewonnen door de Spanjaarden en Lodewijk en Hendrik sneuvelden beiden. Deze slag speelde zich af op de heide dicht bij het dorpje Mook: de Mookerheide. Nooit van gehoord!

mookerheide.jpg

De Slag op de Mookerheide

 

Vandaag nog vijf andere vragen over de Tachtigjarige Oorlog, de strijd tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk onder Filips II.


 

1. Een van de laatste slagen van de Tachtigjarige Oorlog, was een zeeslag die plaatsvond op de Filipijnen, in wat in die tijd een belangrijke Spaanse haven was. Twaalf Nederlandse schepen bestookten de haven. De Spanjaarden wisten het Nederlandse vlaggenschip tot zinken te brengen met artillerievuur, waardoor de Nederlanders zich terugtrokken. Bij welke haven vond de zeeslag plaats?

puertodecavite.png

Zeeslag bij Puerto de Cavite


2. Wie werd door koning Filips II aangesteld als landvoogd van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog? Hij is de slechterik in de Suske-en-Wiskestrip Het Spaanse Spook.

hertogvanalva

Schilderij van Titiaan

De Hertog van Alva


3. De man uit de vorige vraag was voorzitter van wat door het gewone volk De Bloedraad genoemd werd, door het grote aantal doodvonnissen dat er werd uitgesproken.. Hoe heette deze raad officieel?  Het was een officiële rechtbank die tot doel had een uitspraak te doen over iedereen die had deelgenomen aan de troebelen van 1566-1567, die waren uitgelopen in de beeldenstorm. De bekendste slachtoffers zijn de graaf van Egmont en de graaf van Horne, die werden onthoofd op de Brusselse Grote Markt in 1568.

De Raad der Beroerten


4. Welke Nederlandse homo universalis schreef de Nederlandsche Historien, een monumentaal historiewerk over de geschiedenis van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje? In 1642 verschenen de eerste 20 boeken. In 1654, enkele jaren na het overlijden van de auteur, verschenen nog zeven onvoltooide delen. Wie was de schrijver?

pchooft

Pieter Corneliszoon Hooft (P.C. Hooft)


5. Met welk verdrag werd de Tachtigjarige Oorlog beëindigd?

 

Vrede van Münster


2 gedachtes over “De Slag op de Mookerheide

 1. Op de Mookerhei stierf één van Nederlands bekendste volksfiguren: Jan Klaassen, de trompetter uit het lied van Rob de Nijs.
  “’t Leger is nooit teruggekeerd van de Mookerhei.”
  Historisch in perspectief uit de doeken gedaan op https://verhaal140.wordpress.com/2011/09/26/muziekgeschiedenis-jan-klaasen-de-trompetter-rob-de-nijs/ en van lyrics voorzien op http://www.kinderliedjes.info/jan-klaassen/. Zie of hoor op 2’20” in het YouTube filmpje op die sites.

  Liked by 1 persoon

  • Om correct te zijn had ik moeten schrijven dat Jan Klaassen spoorloos verdween op de Mookerhei, niet dat hij er stierf … immers:
   “Geen mens die van Jan Klaassen
   Ooit iets teruggevonden heeft
   Maar alle kinderen kennen hem
   Hij is niet dood hij leeft”
   🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s