Tagalog

Tagalog werd gevraagd in de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy! op 22 maart 2016. De naam van de ronde was [“Tag”, you’re it], wat dus betekent dat de letters “tag” ergens in het antwoord zitten. Dit was de tip:

tagalog

Tagalog is een taal die wordt gesproken door zo’n 28 miljoen moedertaalsprekers op de Filipijnen (waar Manila de hoofdstad van is). Het Filipijns is erop gebaseerd en een goeie 50 miljoen mensen spreken het als tweede taal. Dat is dus meer dan het Nederlands.

Wat zijn nog andere talen die je zeker moet kennen?


1. Deze Semitische taal wordt in Ethiopië gesproken, voornamelijk in de hoofdstad en de regio eromheen. De taal heeft 27 miljoen moedertaalsprekers en is na het Arabisch de meest gesproken Semitische taal ter wereld. Welke taal?

amhaars

Flesje Ethiopische Coca-Cola

 

Amhaars

 


2. Welke taal heb ik geschrapt uit deze kaart van India? De taal is de derde grootste taal van India (74 miljoen moedertaalsprekers) en de vijftiende grootste taal ter wereld.

telugu

Welke taal hoort in de rode regio?

 

Telugu

 


3. In de Perzische literatuur heet deze taal: Afghaans. Het is een Oost-Iraanse taal met 45 tot 60 miljoen sprekers. Wat is naast het Dari (ook wel eens “Farsi”) de tweede officiële taal van Afghanistan?

pashto

Dit is de naam van de taal, in het schrift van de taal. Helpt je natuurlijk niks.

 

Pashto

 


4. In Niger, Nigeria, Ghana, Benin, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, Togo, Soedan, en Libië hoor je de volgende taal. Er zijn 41 miljoen sprekers, maar het is toch alleen een moedertaal in Niger en het noorden van Nigeria. In de rest van West-Afrika is het een lingua franca die vooral gebruikt wordt voor de handel. Hoe heet deze taal?

hausa

Welke taal is het donkergroen?

 

Hausa

 


5. Wat is naast Nederland, België, Suriname, Aruba en Curaçao het zesde land waar Nederlands een officiële taal is?

 

Sint-Maarten

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s