V-22 Osprey

Op de Avondje Uit quiz in Heist op den Berg, op 28/01/2017 werd gevraagd naar dit rotorvliegtuig met een draaibare rotor. Het toestel kan dus rechtop opstijgen of landen, zoals een helikopter, maar heeft wel de hoge voorwaartse snelheid en het hogere bereik van een normaal tweemotorig vliegtuig. De naam is het Engelse woord voor visarend. Het gaat over de V-22 Osprey.

osprey

 

Deze quiz gaat over luchtvaart.


1. Dit onbewapende vliegtuig voor twee personen, de Lockheed SR-71, was een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig. Het toestel was operationeel tussen 1964 en 1990 en vloog meer dan drie keer zo snel als het geluid. Als werd gedetecteerd dat een raket was afgevuurd op het vliegtuig, was het standaard ontwijkmanoeuvre om simpelweg sneller te gaan vliegen dan de raket. Welke bijnaam kreeg dit toestel?

lockheed

 

Blackbird (ook soms Habu)


2. Hoe heet deze Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer? Het eerst vliegtuigje dat hij bouwde, noemde hij De Spin. In 1911 vloog hij er voor de eerste keer mee boven Haarlem.

fokker

 

Anthony Fokker


3. Deze Boeing transporthelikopter heeft een zogenaamde tandemrotor, waardoor geen staartrotor nodig is. De eerste vlucht was in 1958. Hoe heet dit voertuig?

chinook

 

Chinook


4. Hoe heet deze Russische kosmonaute? Ze vloog aan boord van  de Vostok 6 en was de eerste vrouw in de ruimte. Bij de opening van de Olympische winterspelen in 2014 in Sotsji droeg ze mee de Olympische vlag.

 

Valentina Teresjkova


5. Deze Amerikaanse militaire drone kan ingezet worden als verkennings- of aanvalsvliegtuig. Het ding kan worden bewapend met 4 hellfire raketten, die ook in Apache gevechtshelikopters worden gebruikt.De drone is in dienst sinds 1994. Sinds 2007 wordt ook de MQ9 Reaper gebruikt, die veel krachtiger is. Wat is dus de naam van deze voorloper van de Reaper, die in de loop van 2018 op pensioen gaat?

Predator


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s