Lavvu

Op de Sound of C-quiz op 01/03/2017 vroeg quizploeg FC Annemie naar de naam van een nomadische tent die wordt gebruikt door de Samen (of Sami) in Noord-Europa. Het heeft een lederen buitenkant (rendierhuiden) die rond een kegelvormige constructie is bevestigd. Binnenin is een plek om een vuurtje te maken, waarvan de rook langs een gat bovenaan kan ontsnappen. De naam van dit soort tent is een Lavvu.

lavvu.jpg

 

Deze quiz gaat over tenten.


1. Op de vlag van welk land staat een gestileerde representatie van een tündük, de kroon van een traditionele joert?

tunduk.jpg

 

Kyrgizië


2. De inheemse volkeren uit het noorden van Rusland, onder andere de Tsjoektsjen en de Korjaken, slapen in deze tent. De tent is een raamwerk van lichte houten palen waarover rendierhuiden liggen. Binnenin wordt de tent nog opgedeeld in kamers door middel van hangende gordijnen van dierenhuiden. Sommige stammen, zoals de Korjaken, gebruiken walrushuiden, bewerkt met menselijke urine. Die stinken natuurlijk uren in de wind, waardoor er veel insecten in de tent te vinden zijn. Vandaar waarschijnlijk: “Altijd is Korjakje ziek”. Hoe heet deze tent?

jaranga

 

Jaranga


3. Deze grote buitentent wordt vaak gebruikt om grote zomerevenementen te herbergen, zoals shows, feesten of huwelijken. Ze worden vooral geassocieerd met het Engelse platteland, maar je vindt ze ook al eens terug op grote muziekfestivals, zoals tot een jaar of vier geleden ook op Rock Werchter. Wat is de Engelse benaming voor zo’n grote partytent?

marquee

Marquee


4. Deze lijkt een beetje op de Lavvu, de tent van de Sound of C quiz. Ze wordt gebruikt door Noord-Amerikaanse indianenstammen en is gemaakt van bizonhuiden of canvas op een driehoekig statief. Ze is dus makkelijk af te breken en per paard te vervoeren. Wat is de naam van deze tent, waarvan de naam uit het Lakota komt?

tipi.jpg

 

Tipi


5. Wat is de naam voor het dunne touw dat gebruikt wordt om tentstokken stabiliteit te geven? Ze worden met een tentharing in de grond bevestigd en strak getrokken met een plastic of metalen draadspanner.

scheerlijn.jpg

 

Scheerlijn


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s