Osceola

Op de Sound of C-quiz van Pelter Skelter op 04/01/2017 werd gevraagd naar een invloedrijke leider van Seminole indianen in Florida. In 1836 leidde hij een kleine groep Seminole verzetslui toen de Verenigde Staten hen uit Florida wilde verjagen. Hij werd in 1837 gevangen genomen door een list van de Amerikanen, toen hij naar hen toe ging om over vrede te onderhandelen. De man was geboren als Billy Powell, maar is vooral bekend onder de naam Osceola.

osceola.jpg

Osceola, geschilderd door George Catlin

Ongetwijfeld zijn er nog andere indianenleiders die je hoort te kennen. Een kleine test…


1. Deze indianenvrouw is vooral bekend doordat ze de reis van Lewis en Clark begeleidde tijdens hun ontdekking van het Westen in 1806. Ze werd geboren in een Shoshonestam als Agaikida of “Zalmeter” in 1788. Haar beeltenis staat op een van de de actuele munten van 1 dollar. Wat is haar naam?

sacagawea.jpg

Sacagawea


2. Deze man was een stamhoofd van de Ottawa. Hij is bekend voor zijn rol in een oorlog tussen 1763 en 1766, die zijn naam draagt. Die oorlog liep tegen de Britse militaire bezetting van de Great Lakes regio. Welk stamhoofd deelt zijn naam met een automerk?

pontiac

Pontiac


3. Zijn naam betekent “hij die geeuwt”. Hij is een prominente leider van de Apache, die zijn volk 25 jaar lang verdedigde tegen de Amerikanen. Hij was geen stamhoofd, maar eerder een militaire leiderfiguur. In 1886 gaf hij zich over en op bejaarde leeftijd werd hij een beroemdheid. Hij zou op de wereldtentoonstelling in St. Louis in 1904 souvenirs en foto’s verkocht hebben. Wiens naam schreeuwen Amerikaanse paratroepen wanneer ze uit een vliegtuig springen, om te tonen dat ze geen schrik hebben?

geronimo.jpg

Geronimo


4. Deze dodelijke dame was de eerste vrouwelijke chief van de Cherokee. Ze was leider van de Cherokee Nation 1985 tot 1995. Onder haar verdriedubbelde de stam in grootte, werd tewerkstelling verdubbeld en bouwde ze nieuwe gezondheidscentra en kinderwelzijnsprogramma’s. In 1998 kreeg ze van Bill Clinton de Presidential Medal of Freedom. Ze overleed in 2010.

wilmamankiller

Wilma Mankiller


5. Als deze Cherokee uitvinder, geboren in 1766, er niet was geweest, hadden we waarschijnlijk een groot stuk van de cultuur niet gekend. Hij vond immers het Cherokee alfabet uit en leerde het volk lezen en schrijven als een Hendrik Conscience avant la lettre. In 1821 introduceerde hij zijn alfabet van 86 symbolen aan de Cherokee en sloeg het al snel aan. Wat is zijn naam, die dezelfde is als die van een boomsoort?

sequoyah.jpg

Sequoyah


Bekende indianen gaan ze zeker nog vragen. Ge gaat dat zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s