Heinrich Himmler

Op de Kwistet quiz in Hemiksem op 12/02/2017 werd gevraagd naar Heinrich Himmler, de leider van de SS en een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust. Eigenlijk niet zo’n moeilijke vraag, maar het is ons al vaak voorgevallen dat al die nazi’s met elkaar worden verward, en we daardoor een punt missen.

himmler

Heinrich Himmler

Vandaag nog zes andere nazi’s die ze zeker nog gaan vragen.


1. Na de dood van Himmler werd deze man de Reichsführer-SS, een speciale Schutztaffelrang, equivalent aan maarschalk of hoogste generaal in het leger. Hij droeg de rang vanaf 29 april 1945, tot aan zijn dood op 8 juni 1945. Niet zo lang dus. Hij kreeg de bijnaam “de Beul van Breslau”. Wie?

karlhanke

Karl Hanke


2. Deze SS-functionaris werkte ruim acht jaar lang direct voor Heinrich Himmler en klom op tot SS-Obersturmbannführer. Hij was verantwoordelijk voor de tijdschema’s en logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de concentratiekampen. Na de oorlog namen de Amerikanen hem gevangen, maar hij wist te ontsnappen en vluchtte naar Argentinië, waar hij in 1960 door Simon Wiesenthal werd gevonden. Wie?

eichmann

Adolf Eichmann


3. Deze nazi was tot midden 1940 de leider van de Hitlerjugend en werd opgevolgd door Artur Axmann. Bij het proces van Neurenberg kreeg hij twintig jaar gevangenisstraf. Hij werd in 1966 vrijgelaten, samen met de architect Albert Speer (ook te onthouden) en publiceerde zijn memoires onder de titel Ich glaubte an Hitler.

Baldur von Schirach


4. De volgende is een nazidiplomaat die van 1938 tot 1945 minister van Buitenlandse Zaken was. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten was het non-agressieverdrag dat hij afsloot met Stalin in 1939. Hij werd in Neurenberg schuldig bevonden en veroordeeld tot dood door de strop.

1389.8 Holocaust H

Links de man uit vraag 4, rechts de man uit vraag 3.

Joachim von Ribbentrop


5. Dit is een marinecommandant en admiraal, het laatste staatshoofd van nazi-Duitsland. Zijn naam is vooral verbonden met de zogenaamde onbeperkte duikbotenoorlog. Na de zelfmoord van Hitler werd hij het nieuwe staatshoofd met de titel van rijkspresident en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Op 7 mei 1945 gaf hij de opdracht aan Alfred Jodl om de Duitse overgave te tekenen. De man bleef ruim twee weken in functie. Hij kreeg in Neurenberg 10 jaar gevangenisstraf. Bijnaam “Der Löwe”, de leeuw.

donitz

Karl Dönitz


6. Deze politicus zat in 1923-24 gevangen in de Gevangenis van Landsberg, waar hij samen met Adolf Hitler schreef aan zijn boek Mein Kampf.  vloog in 1941 solo naar Schotland om vrede te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Hij werd gevangen en opgesloten door de Britten tot aan het Proces van Neurenberg, waar hij veroordeeld werd tot levenslang. In 1987 pleegde hij zelfmoord in een gevangenis in Berlijn.

hess

Links de man uit vraag 6, rechts de man uit vraag 4 en helemaal rechts (half in beeld) de man uit vraag 3.

Rudolf Hess


Ge gaat dat zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s