Kaftan

Deze werd gevraagd op A Quiz Called Wanda in Retie, 25/02/2017. We hadden hem verkeerd, omdat die dingen allemaal zo op elkaar lijken.

Een Kaftan is een lang mannengewaad uit het Midden-Oosten, gedragen als overjas. Het komt meestal tot de enkels en heeft lange mouwen.  Het wordt gedragen in landen als Palestina, Syrië, Turkije… In de 6de eeuw verspreidde de kaftan zich naar andere landen in Noord-Afrika. Het wordt tegenwoordig ook door vrouwen gedragen.

kaftan

Zijn er nog andere kledingstukken die je moet kennen?


1. Dit is een berbers gewaad, dat door mannen en vrouwen wordt gedragen in de Maghreb (Marokko, Tunesië, Algerije, …). Het heeft bijna altijd een kap (een “qob”). Traditioneel duidt de kleur ervan aan of een man single is of getrouwd. Een man met een donkerbruin gewaad is dan nog niet van de straat. Hoe heet dit gewaad?

djellaba

Djellaba


2. Wat is de naam van de typische lange zwarte jas, meestal uit zijde of polyester, gedragen door Chassidische joden?

bekishe

 

Bekishe


3. Hoe heet dit type pofbroek dat tot ongeveer 10 centimeter onder de knie valt? Het raakte na 1860 in de mode en wordt gewoonlijk geassocieerd met de golfsport.In Nederland stond het bekend als een drollenvanger. De bekendste drager van dit soort broek is ongetwijfeld Kuifje. Het is niet de knickerbocker; die is korter en is iets voor jongelui.

kuifje

Plusfour (ondanks de Engelse herkomst van het woord, meestal op zijn Frans uitgesproken. Zeer chic.)


4. Een kledingstuk uit de kustgebieden van de Indische oceaan, Zuidoost-Azie en de zuidelijke eilanden van de Stille Oceaan. Hoe heet deze wikkelrok, die over het hele lichaam of om het onderlichaam kan worden gedragen?

sarong

Sarong


5. Een hoed zonder rand was populair in de 13de tot de 16de eeuw in Europa, vooral in Frankrijk. Hoe heet zo’n hoed, die nu vooral bekend is als het traditionele hoofddeksel voor chef koks?

toque

 

Toque


Ze gaan dat allemaal nog vragen. Ge gaat dat zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s